Mikro beton üretim
Mikro betonlar, Türkiye’de yer alan Nea Yapı fabrikasında, İsveç Know-How’ı ile üretilen, yüksek teknolojiye sahip son kat kaplama malzemeleridir.
Mikrobetonlar: çimento esaslı malzemelerdir. İçerdiği çok özel hammadde ve bağlayıcılar sayesinde, uygulama esnasında brüt yüzeyler elde edebilmek için uygulanacak torbalar arasında doku ve yükseklik farkı olmaması adına yaklaşık 30 dakika süresince sıvı formunu koruyabilirken, bunun hemen akabinde 60 dakika sonrasında üzerine çıkıldığında formunu bozmayacak kadar direnç kazanabilmektedir.
Mikro beton uygulama
Mikro betonlar, inşaat ya da yapı kimyasalları sektörleri ile aşina olan çoğu kişinin tanıdığı self-levelling ürünleri ile benzer yöntemlerle uygulanır.
Üretim, depolanma ve nakliye süreçleri sonrasında şantiyeye varan malzemenin uygulanması, muhakkak işinde tecrübeli, malzemeyi iyi tanıyan ve profesyonel bir ekip tarafından yapılmalıdır. Türkiye’de ortalama 4-6 mm kalınlıklarda uygulanan mikrobetonlar için ilk aşama, uygulanacağı yüzeyin temizlenmesidir, yumuşak katmanlardan ve tozdan arındırılan zemin, doğru şekilde astarlanmalı, astarın kuruması muhakkak ki beklenmelidir. Sıvı olarak uygulanacak olan mikrobeton ile sıvı kalan astarın yüzeyde buluşması, beklemediğimiz ve istemediğimiz karışımlara sebep olabilir. Astarın kuruduğundan emin olduktan ve direkt olarak mikrobeton uygulanacak olan kuru yüzeyin temiz olduğundan son kez emin olduktan sonra, döküm işlemine başlayabiliriz. Yüksek devirli karıştırıcımız, malzeme tercihine göre suyumuz veya ikinci sıvı komponentimiz, su ölçeğimiz muhakkak hazır olmalı. Belirli oranlarda sıvılar ile karıştırılarak uygulanmaya hazır hale gelen mikrobeton, zemine dökülmeli ve çelik spatula yardımı ile yayılması hızlandırılarak içindeki hava kabarcıklarının çıkmasına da müsaade edilmelidir. Üretim bölümünde kısaca bahsetmiş olduğumuz, sıvı formdan katı forma geçiş süreci içerisinde devamlılık sağlayacak bir hızda döküm uygulamasına devam edilmelidir.
Mikro beton bakım
Mikro betonlarda, kullanım alanina göre cila seçmek ve uygulamak, zeminin bakımı için en önemli ilk adımdır. Cilasız kullanımlarda dahi, malzeme tam mukavemetini kazandıktan sonra çok düşük sıvı emme katsayısı ile mikrobetonlar kolay temizlenebilir zeminler elde edilmesini sağlar.
Bu özelliğine rağmen, çimento esaslı olmasından ve betona benzer özellikler göstermesinden ötürü, mikrobetonlar nem ve buhar geçirgen malzemelerdir ve herhangi bir sıvı ile teması durumunda en kısa sürede üzerindeki sıvı temizlenmelidir. Cila altında kalan, asıl görsel zevki mekanlara ve insanlara yaşattıran mikrobetonlar, çok uzun seneler boyunca formunu koruyarak dayanıklı zeminler elde edilmesini sağlar, üzerinde yer alan cilayı ise yaklaşık 3-4 senede 1 defa yenileyerek zeminlerinizin dilediğiniz şekilde kullanımına devam edebilirsiniz.
Mikro beton avantajlar
Mikro beton uygulamasının, farklı alanlarda farklı konularda büyük avantajları vardır, bize göre en önemlisi, yoruma dahi açık olmayan tek konu olan, zaman kazandırmasıdır.
700-800 m²’lik alanların 1 günlük çalışma ile hazır hale gelmesi, hem uygulama hızı hem de kuruma hızı dolayısıyla mikrobeton kullanılarak mümkün olur ve satın alınan mikrobetonlar ile aslında verilen meblağın büyük bölümü ile zaman satın alınmış olur.
Mikrobeton hakkında daha detaylı bilgi ve nasıl fark yaratabilir sorusunun yanıtı için: